Psychosociale therapie

 

Soms kun je zo verstrikt raken in het dagelijks leven door omstandigheden of door gebeurtenissen uit het verleden dat je er (alleen) niet meer uit lijkt te komen. Pijnlijke, traumatische en onverwerkte gebeurtenissen kunnen hiervan de oorzaak zijn. Maar bijvoorbeeld ook het verliezen van de connectie met jezelf, je lichaam en je innerlijke wijsheid en kracht door omstandigheden in of buiten jezelf.

Hieruit kunnen (on)verklaarbare klachten, depressie, burn-out, angsten, slaapproblemen of juist overdreven alertheid of spanning ontstaan. Klachten in zowel het lichaam als in het hoofd. Ik betrek beiden in de aanpak van jouw klachten en hanteer hiervoor verschillende methoden. De belangrijkste vraag hierbij is: wat past bij jou?

 

Stress, spanning, angsten, piekeren, slecht slapen

Angsten, piekeren, spanning komen vanuit onbewuste patronen. Soms is het voldoende om je denkpatronen, negatieve overtuigingen en daaropvolgend gedrag te onderzoeken en dit te veranderen. Soms echter blijkt dat dit niet voldoende helpt om de negatieve cirkel te doorbreken.

Het is belangrijk om te begrijpen hoe ons brein en ons lichaam reageert op angst en stress en hoe uiteindelijke ons zenuwstelsel en ons brein daardoor gaan veranderen. Als patronen lang bestaan is het nodig dieper in te gaan op deze onbewuste patronen en deze bij de bron aan te pakken.

Een ontdekkingsreis

Om uit te vinden wie je echt bent, wat je echt wilt of om de verbinding met jezelf te herstellen is het nodig om op ontdekkingsreis te gaan. Om te onderzoeken wat jouw belemmert, wat jou tegenhoudt om te zijn wie je bent.

Zoals iedere ontdekkingsreis zal dit veel opleveren: onvergetelijk mooie momenten, nieuwe inzichten, lastige stukken waarin je tegenwind zult ervaren en een waardevolle schat aan ervaring en kennis. Het resultaat is vaak een nieuwe route naar je bestemming of zelfs een nieuwe bestemming. 

Om deze innerlijke ontdekkingsreis samen te kunnen maken kan ik putten uit een schat aan methoden en technieken op cognitief, emotioneel, lichamelijk en spiritueel vlak. Datgene wat nodig is zal blijken gedurende onze reis. Dat wat zich aandient daarmee gaan we aan de slag. 

De belangrijkste vraag hierbij is: wat past bij jou! 

Psychologie, lichaam en geest

Ik combineer dus kennis en technieken vanuit de psychologie met kennis vanuit de hersenwetenschap, de neurobiologie en de biologie van ons lichaam. Daardoor omvat mijn behandeling meer dan alleen maar praten.

Praten is de taal van het hoofd. Maar het lichaam heeft een eigen taal, in de vorm van emoties en sensaties. Als het hoofd en lichaam niet op 1 lijn zitten ontstaan er problemen zoals onrust, angst, een gevoel van leegte of zinloosheid, verslaving, niet lekker in je vel zitten, etcetera.

 

Als basis hanteer ik de holistische visie vanuit de oosterse geneeswijzen dat lichaam en geest één zijn. Iedere gedachte veroorzaakt een lichamelijke reactie en omgekeerd.

De kennis vanuit de hersenwetenschap, de neurologie en de biologie van ons lichaam gebruik ik mijn behandeling van stress, angst en trauma’s die verder gaat dan er alleen over praten. Indien nodig vul ik dit aan met technieken vanuit de systeemtherapie en de cognitieve gedragstherapie.

Ik heb diverse opleidingen gevolgd:

  •  4-jarige HBO opleiding voor psychosociale therapie, erkend door SNRO
  • opleiding tot neurofeedbacktrainer op HBO-niveau
  • opleiding EMDR, erkend door de SNRO
  • psychosociale en medische basiscursus op HBO niveau
  • lifestyle coach (gericht op health & wellness oftewel levensstijlveranderingen gericht op gezondheid op zowel fysiek, mentaal als spiritueel niveau), post HBO opleiding erkend door de SNRO.

 

Gratis kennismaking?

Vraagt u zich af of de behandeling wat voor u is?