Wetenschappelijk onderzoek naar resultaten van neurofeedback bij sporters

Er zijn al veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de toepassing van neurofeedback om sportprestaties te verhogen. Op 14 april 2023 is er een meta-studie gepubliceerd1 naar de verschillende wetenschappelijke onderzoeken om te kijken welke consistente uitkomsten er kwamen. Een meta-analyse[1] is een onderzoek waarbij de resultaten van eerder uitgevoerde onderzoeken samen worden genomen om een preciezere uitspraak te doen over een bepaald fenomeen of theorie. Op basis van 10 wetenschappelijke artikelen uit verschillende bronnen zijn het meest recente onderzoeken naar neurofeedback en de impact ervan op atleten beoordeeld. Uit deze analyse van studies van 2012 tot 2022 over neurofeedbackmethoden in sporttraining blijkt dat neurofeedbacktraining een aanzienlijke impact heeft op fysieke fitheid en sportprestaties. Deze review omvatte 10 onderzoeken met in totaal 491 deelnemers in de neurofeedbackgroepen en 62 deelnemers in de controlegroep.

De belangrijkste gevonden voordelen van EEG-neurofeedback in relatie tot sporttraining uit deze meta-analyse zijn:

  • Ondersteuning bij herstel
  • Beter omgaan met tegenslagen
  • Verbetering van reflexen
  • Verbetering van coördinatie
  • Verbetering van concentratie
  • Versterking van psychofysische weerstand (GSR en HRV) oftewel stressbestendigheid
  • Verbetering van stemming en zelfvertrouwen
  • Toename van motivatie
  • Betere emotionele controle
  • Snellere staat van diepe ontspanning bereiken

Het is aangetoond dat het toepassen van neurofeedback in de training van professionele voetballers, judoka’s, volleyballers en boksers leidt tot een verbetering in gedragsmatige prestaties en reactietijd, een verlaging van het cortisolgehalte in het bloed, wat is een maat is voor stress, en een verbetering van motorische coördinatie.

Als we dit vertalen naar de werkvloer zie je dat de behaalde resultaten bij topsporters ook bijdragen aan de individuele prestatie van werknemers, en tegelijkertijd ook op de onderlinge samenwerking. Deze aspecten zijn niet gemakkelijk te trainen binnen het huidige reguliere aanbod voor bedrijfstrainingenwaar meestal vaardigheden getraind worden, maar die niet het totale plaatje van blijvende mentale en fysieke verlichting en verbetering laten zien. Bij neurofeedbacktraining wordt dit allemaal tegelijk getraind met aantoonbare verbeteringen op het gebied van prestaties, stressmanagement, reactietijd en besluitvorming. En het is dus breed inzetbaar in verschillende disciplines (judo, volleybal en voetbal) blijkt uit dit onderzoek.

Hieronder een link naar het gepubliceerde wetenschappelijke artikel: The use of neurofeedbacktraining in sports training, systematic review

Gratis kennismaking?

Vraagt u zich af of de behandeling wat voor u is?