• Aangesloten bij RBNG, NFG en volledig gecertificeerd
  • RBNG
  • NFG

Wat is biofeedback

Net als bij neurofeedback worden bij biofeedback lichaamssignalen gemeten en teruggekoppeld, bij biofeedback gaat het echter niet hersenactiviteit maar om bijvoorbeeld spieractiviteit, of huidtemperatuur. Eén van de meest bekende vormen van biofeedback is de terugkoppeling van signalen van ons hart, de zogenoemde hartcoherentietraining.

Fysieke en mentale stress uit zich niet alleen in de activiteit van het brein maar ook in een veranderend patroon van ons hartritme. Gedurende stress zitten we voornamelijk in ons hoofd, signalen van ons lichaam bereiken ons niet of pas heel laat. Uit vele wetenschappelijke studies blijkt dat langdurige stress kan leiden tot chronische ziekten. Ons hartritme is bij stress over het algemeen hoger en het verloop ervan is chaotisch en grillig.

bron: American Academy of Pediatrics

  • Voorbeeld niet coherent en coherent status

Hartcoherentie is een toestand waarin we kalmte en focus ervaren, deze toestand is onder andere meetbaar aan een vloeiende golfachtige beweging van ons hartritme, dit noemen we hartcoherentie. Bij Neo Neurofeedback wordt hartcoherentie ingezet om meer uit je hoofd en in je lichaam te komen. We maken hierbij gebruik van HeartLive, een relatief nieuwe hartcoherentie apparaat dat meer trainingsmogelijkheden biedt dan het traditionele aanbod.

Hartcoherentie, Kalmte en focus ervaren?
Wij maken hierbij gebruik van HeartLive

Voor wie is biofeedback geschikt

Biofeedback is het meeste geschikt voor mensen met steeds terugkerende stressklachten. Ook wordt biofeedback ingezet als middel om mensen meer bewust te maken van de invloed van ademhaling op het hart en andere lichaamsfuncties. Via hartcoherentie leert u met gerichte ademhalingsoefeningen uw hartslag en uw gezondheid positief te beïnvloeden.

Wat kunt u met biofeedback bereiken

Biofeedback is in tegenstelling tot neurofeedback veel directer, daar waar neurofeedback een voornamelijk onbewust proces is, leert u met biofeedback bewust en gericht uw hartritme gunstig te beïnvloeden. Met hartcoherentie training krijgt u gereedschap die u te allen tijde in kan zetten om uw stressklachten te verminderen.

Biofeedback trainingssessies

Net als neurofeedback duurt een biofeedback trainingssessie precies een uur. Biofeedback kan indien nodig ook gecombineerd worden met een neurofeedback sessie.

Neurofeedback (NFB), ook wel neurotherapie, neurobiofeedback of EEG-biofeedback (EEGBF)

Contact opnemenMaak een afspraak