• Aangesloten bij RBNG, NFG en volledig gecertificeerd
  • RBNG
  • NFG

Veel gestelde vragen

Onder ziet u een overzicht van de veel gestelde vragen die wij van onze klanten krijgen, wij hopen u hiermee meer duidelijk te kunnen verschaffen.

Hoe lang duurt een sessie en hoe regelmatig moet ik trainen?

Een sessie inclusief het gesprek duurt ongeveer 1 uur en ik raad u aan om in het begin ten minste twee keer per week een training te volgen. Als dit niet lukt is het ook mogelijk om 1 keer per week te trainen maar dan laten resultaten soms iets langer op zich wachten doordat het cumulatieve effect vermindert.

Is neurofeedback gevaarlijk met al die elektrische draden aan je hoofd?

Nee het is niet gevaarlijk en het doet absoluut geen pijn. Er worden uitsluitend sensoren op het hoofd aangesloten: de elektroden meten alleen de elektrische activiteit van de hersenen. Deze komen niet onder stroom te staan en u krijgt geen schokken of stroomstoten. Neurofeedback is dus absoluut niet pijnlijk of gevaarlijk. De meeste cliënten ervaren het zelfs als zeer prettig en ook kinderen komen graag langs.

Kan neurofeedback mijn persoonlijkheid beïnvloeden?

Nee. Wel kan neurofeedback uw persoonlijkheid beter naar voren laten komen. Als u bijvoorbeeld geneest van een depressie zult u zich wel degelijk anders voelen en gaan gedragen. Uw persoonlijkheid zelf verandert dus juist niet maar kan beter tot zijn recht komen.

Hoeveel behandelingen zijn doorgaans nodig?

Dit is per persoon verschillend en afhankelijk van o.a. de combinatie van de klacht en de mate van disbalans die de hersenen vertonen. Gemiddeld kan gezegd worden dat ertussen de 20 en 30 behandelingen nodig zijn om een blijvend resultaat te boeken. De meeste mensen beginnen na 6 tot 8 trainingen een duidelijke verbetering te merken. Sommige mensen merken dit echter al meteen.

Kunnen de klachten weer terug komen?

De ervaring is tot nu toe dat indien de klachten verdwijnen deze ook niet of nauwelijks meer terug komen.Het effect van de neurofeedback is blijvend. Er zijn wetenschappelijke onderzoeken die na tien jaar aantonen dat hersenbalans nog steeds ten positieve is veranderd.

Echter zwaar alcoholgebruik en anesthesie (bijvoorbeeld bij een volledige narcose) veroorzaken soms een terugval. Dit geldt ook voor nieuwe omgevingsfactoren zoals zeer langdurige periodes van zware stress of een nieuw ernstig emotioneel trauma. Vaak zijn dan een kort aantal sessies genoeg om de hersenen weer in balans te brengen. Bij jonge kinderen kan soms de puberteit voor zoveel veranderingen in de hersenen zorgen dat ook een klein aantal herhalingssessies nodig zijn om de hersenen weer op het goede spoor te brengen. Vaak zijn 1 tot 5 trainingen dan voldoende.

Kan ik bij de behandeling van mijn zoontje of dochter in de praktijkruimte blijven?

Het is altijd mogelijk en meestal ook wenselijk. Alleen als uw aanwezigheid te veel afleiding geeft is het soms beter om tijdens de training even in een andere ruimte te verblijven.

Vergoedt mijn verzekering deze behandeling?

Het is het beste als u zelf uw verzekering hiervoor benadert. De praktijk van NEO Neurotherapie is aangesloten bij de NFG (Nederlandse Federatie van Gezondheidszorg), vakgroep VIG. Doordat wij werken met gecertificeerde neurofeedbacktrainers is vergoeding mogelijk via de module alternatieve geneeswijzen. Dat bedrag waarvoor u verzekerd bent is het maximale bedrag dat u vergoed kunt krijgen. De branchevereniging waarbij ik ben aangesloten is wel bezig met een lobby om een grotere vergoeding via ziektekostenverzekeraars te bewerkstelligen, echter dit soort processen kosten altijd veel tijd.

Is het nodig mijn medicijnen te stoppen tijdens de neurofeedback behandeling?

Nee, dit is nooit nodig. Veel medicijnen (zoals anti-depressiva of Ritalin) beïnvloeden wel de hersenactiviteit, maar ondanks het innemen van de medicijnen treedt er toch verbetering op. Door vermindering van de klachten kan medicijngebruik bijna altijd verminderd of zelfs gestopt worden. Dit dient echter altijd door de klant zelf in overleg met de eigen behandelend arts te gebeuren. Het is altijd wijs om uw arts hierover van te voren in te lichten. Sterker nog, doordat de behandeling aanslaat kan er zelfs een gevaar van overdosering ontstaan en de bijwerkingen daarvan bij anti-depressiva zijn bijvoorbeeld geagiteerd en angsten. Het is erg belangrijk in overleg met de arts de dosering van de medicijnen gedurende de behandeling aan te passen aan uw (mentale) gezondheidstoestand.

Is het resultaat van de therapie aan leeftijd gebonden?

Nee, in principe niet. Hersenen zijn erg flexibel als het gaat om leren! De hersenen blijven plastisch (betekent kunnen zich aanpassen) tot zeer hoge leeftijd. Neurofeedback kan zowel bij kinderen vanaf 5 jaar, jongeren, volwassenen en ouderen worden toegepast.

Zijn er bijwerkingen mogelijk door deze behandeling?

Uit ervaring is gebleken dat het genezingsproces tijdens een neurofeedback behandeling luchtig en soepel verloopt en dat er dus geen bijwerkingen zijn. Echter, het kan soms voorkomen dat de hersenen een nieuwe balans opzoeken tijdens de behandelingsperiode. Daardoor kunnen er lichte lichamelijke of psychische klachten ontstaan, die dan weer heel snel verdwijnen. Dit wordt een ‘rebound’ effect genoemd. Een rebound effect kan zijn dat u zich wat onrustig voelt, of dat de klachten eerst een beetje erger worden in plaats van beter. Het is juist een teken dat er belangrijke veranderingen plaatsvinden en de balans wordt hersteld. Aan te raden is om nooit een behandeling te stoppen, wanneer er zo'n lichamelijk of psychisch ongemak optreedt. Vóór elke training vindt er daarom een gesprek plaats over hoe zich de afgelopen heeft gevoeld en wat u heeft ervaren. Als dit optreedt is het erg belangrijk dit aan uw behandelaar te vermelden zodat hij/zij het tempo van de neurofeedback kan aanpassen aan uw tempo van genezen.

Contact opnemenMaak een afspraak