• Aangesloten bij RBNG, NFG en volledig gecertificeerd
  • RBNG
  • NFG

Neurofeedback trainingsessies

Intake en meting hersenactiviteit

Een neurofeedback trainingstraject start altijd met een intake bestaande uit een hersenscan, een kennismakingsgesprek en het invullen van enkele vragenlijsten. De hersenscan wordt gemaakt door middel van EEG-meting. Gedurende deze meting krijgt men een soort badmuts op het hoofd met daarin 19 verschillende sensoren. Aan de sensoren wordt een kleine hoeveelheid gel toegevoegd waardoor het mogelijk wordt uw hersenactiviteit op te pikken. Gedurende de scan meten we de activiteit van het brein tijdens verschillende soorten activiteit zoals lezen of tijdens het bekijken van een film. Na afloop van de meting vindt er een kennismakingsgesprek plaats waarin u aan kan geven wat de aanleiding is voor uw komst en wat u met neurofeedback wilt bereiken. Bij deze gelegenheid vult u ook enkele vragenlijsten in. De totale intake neemt ongeveer twee uur in beslag.

Na de intake

Binnen een week na de intake ontvangt u een trainingsplan. In het trainingsplan staan de uitslagen van de vragenlijsten en de meting. Vervolgens wordt het door ons voorgestelde neurofeedback trainingsprogramma beschreven, het trainingsplan geeft ook aan hoeveel trainingssessies wij adviseren en wat u van de training kan verwachten. Als u akkoord gaat met het trainingsplan worden de eerste neurofeedback sessies ingepland en kan de training beginnen.

  • QEEG meeting met de TruScan 32
  • Uw hersenactiviteit wordt gemeten met een speciaal badmuts met sensoren
  • bekijken van een video film tijdens één van onze neurofeedback trainingssessies

Neurofeedback trainingssessies

Doorgaans worden er twee neurofeedback sessies per week ingepland. Een sessie duurt ongeveer een uur. Een typische neurofeedbacksessie begint vaak me een gesprek over hoe u zich voelt, dit gesprek is belangrijk om de voortgang bij te houden en om de training voor u optimaal in te stellen.

In tegenstelling tot de scan tijdens de intake krijgt u nu geen cap met 19 sensoren, maar slechts twee of drie losse sensoren op uw hoofd aangezien we nu precies weten waar we wel en waar we niet hoeven te trainen. Vervolgens neemt u plaats achter een beeldscherm waarop een gedurende een half uur een speelfilm of documentaire naar uw eigen keuze wordt vertoond. Om de film heen komt er een kader in beeld dat open gaat of sluit waardoor u de film goed of juist minder goed kunt zien.

Leren via beloning

Neurofeedback is een leerproces dat werkt via beloning. De juiste hersenactiviteit wordt direct beloond door het beter zichtbaar worden van de film die u voor u ziet. Na herhaaldelijke trainingen leert het brein de juiste hersenactiviteit aan te maken. Vrijwel alle leerprocessen gaan via beloning en herhaling, neurofeedback is hierin geen uitzondering.

Niet moeilijk

Veel mensen vragen zich af of neurofeedback moeilijk is. “Hoe maak ik de film dan beter zichtbaar”? Dit is feitelijk dezelfde vraag als: “Hoe moet ik fietsen?”. Afgezien van een paar oppervlakkige aanwijzingen kan niemand kan je vertellen hoe je moet fietsen, alleen door te oefenen ontwikkelt het brein een “geheugen” van hoe het de spieren moet aansturen om op een fiets vooruit te komen zonder het evenwicht te verliezen.

Zo is het ook bij neurofeedback. Na herhaaldelijke trainingen ontwikkelt uw brein een manier om de film beter zichtbaar te maken. De therapeut zit er continu bij en zorgt ervoor dat de moeilijkheidsgraad precies past bij wat uw brein op dat moment aankan. Er is dus geen sprake van competitie met anderen, iedereen traint op zijn of haar eigen persoonlijke niveau.

Na afloop van de sessie kan u zich wat moe voelen net als na een inspannende mentale bezigheid. Dit trekt snel weer weg. Uw hersenen gaan aan de slag met de informatie. De meeste mensen merken na 6-8 sessies verbeteringen op in hun slaap, concentratievermogen en stressbestendigheid.

Contact opnemenMaak een afspraak