Hart-breincoherentie oefening

“Coherentie is de staat waarin het hart, de geest en emoties energetisch in lijn zijn en samenwerken”, aldus Dr. Rollin McCraty, directeur van het Institute of HeartMath Research.

In 1991 ontdekten wetenschappers dat zich in het hart een neuronaal netwerk bevindt, evenals in de hersenen. Het hart heeft dus bewustzijn en er worden ook herinneringen opgeslagen in dit netwerk. Sterker nog: er worden meer signalen vanuit het hart naar de hersenen gegeven dan andersom. En het elektromagnetische veld van het hart is veel krachtiger dan die van het brein.

We kunnen het neuronale netwerk in de hersenen en het hart harmoniseren alsof deze twee organen één worden’, één krachtig en potentieel systeem wat hart-brein coherentie wordt

“Wanneer de hart en het brein coherent worden , noemen we dit hart-brein coherentie.”

 Snelle en effectieve hart-brein coherentie meditatie: 3 simpele stappen

Door balans in gedachten en emoties te brengen, komt u in een neutrale stabiele toestand en kunt u weer helder denken. Dit is een effectieve techniek die zorgt dat u stress loslaat en u zich snel weer beter voelt. U voelt zich zelfverzekerd, positief, geconcentreerd en kalm, maar ook vol energie.

Stap 1: Verschuif je focus naar je hart

Richt je aandacht op het gebied rond je hart. Stel je voor dat jouw adem door je hart- of borstgebied stroomt. Terwijl je inademt, stel je voor dat je dit via je hart doet, en terwijl je uitademt, stel je voor dat dit via je hart gebeurt. (In het begin kan het plaatsen van uw hand op uw hart terwijl u ademhaalt, u helpen uw aandacht op uw hart te richten.)

Stap 2: Verschuif je focus naar je ademhaling

Adem nu iets langzamer en dieper dan gewoonlijk. Suggestie: Adem vier seconden in en zes seconden uit (of zo langzaam als voor jou comfortabel voelt). Iets langer uitademen dan inademen activeert je parasympatische zenuwstelsel, oftewel je ontspanning.

 Step 3: Verschuif je focus naar een positieve emotie

Focus je op een iets of iemand waar je een positieve emotie door kan voelen of een prettig gevoel bij krijgt, zoals waardering, dankbaarheid of liefde voor iemand of iets in uw leven. Het kan bijvoorbeeld een persoon, een huisdier, een speciale plaats of een behaald resultaat zijn.

 Hoelang?

Al vanaf 1 minuut zijn er positieve effecten meetbaar. Onderzoek heeft aangetoond dat na 3 minuten van deze meditatie 6 uur lang positieve gezondheidseffecten waarneembaar zijn. 

Je gevoel wordt positiever. Ondertussen gaan er duidelijke signalen naar het brein die je helderheid van denken en waarnemen en dus je functioneren kunnen verbeteren. Je cellen worden gezonder en dat is essentieel voor vitaliteit en gezondheid. Gebruik deze één-minuutsmeditatie bij het wakker worden, vlak voor of tijdens telefoongesprekken of vergaderingen, middenin een moeilijk gesprek, als je je overbelast of onder tijdsdruk voelt of gewoon omdat je jouw coherentie wilt vergroten.

Wanneer je je gevoel ten positieve kunt veranderen, verandert meteen de biochemische balans in je lichaam waardoor je immuunsysteem beter werkt. Telomeren worden geheeld en bepaalde enzymen worden aangemaakt, wat markers zijn  voor lang en gezond leven. Dit is allemaal via wetenschappelijk onderzoek vastgesteld.

Als je hierover meer wilt weten zoek dan op Gregg Braden, Joe Dispenza en Bruce Lipton. Ook het Heartmath Institute heeft veel informatie beschikbaar hierover.

Link naar het onderzoek: https://www.researchgate.net/publication/41393262_The_Coherent_Heart_Heart-Brain_Interactions_Psychophysiological_Coherence_and_the_Emergence_of_System-Wide_Order